Resălbăticirea zimbrilor

Resălbăticirea zimbrilor2018-11-01T13:03:06+00:00

Visul devine realitate

Există puține locuri din Europa, unde natura sălbatică a rămas neatinsă. Acest lucru a avut un impact sever asupra bunăstării mediului nostru natural de care depindem. Zonele sălbatice au un rol indispensabil în sănătatea ecosistemelor noastre. Acum când preocuparea crește pentru securitatea resurselor noastre naturale și impactul schimbărilor climatice, valorile noastre se îndreaptă și către o relație mai strânsă cu natura și aprecierea rolului pe care îl joacă sălbăticia în menținerea echilibrului ecosistemului nostru.

 

Valoarea zonelor de sălbăticie este reîmprospătată în politicile și recomandările Comisiei Europene, iar multe organizații internaționale implementează măsuri pentru protejarea și extinderea acestor zone – revenirea faunei sălbatice este o astfel de măsură. Am identificat zimbrul, Bison Bonasus, cel mai mare mamifer de pământ din Europa, ca o specie esențială pentru conservarea mediului.

Obiectivele noastre

  • Până în 2025, sălbăticirea Carpaților de Sud-Vest se dezvoltă și resălbăticirea se repetă în alte zone din România ca o soluție / un model pentru protejarea patrimoniului natural și cultural;

  • Actorii locali sunt implicați activ în păstrarea patrimoniului natural și se mândresc cu susținerea revenirii zimbrilor în zonele care au aparținut lor;

  • Sporirea beneficiilor comunității locale din revenirea zimbrilor și oportunitățile legate de turism, care stimulează economia locală și atenuează presiunea asupra resurselor naturale;

  • Publicul larg la nivel european are o conștientizare sporită a zimbrului și este interesat de inițiativa de reîntoarcere a zimbrilor; România este recunoscută ca o destinație primordială pentru explorarea sălbăticiei;

  • Zona Armeniș este un laborator viu pentru conservarea speciilor rare și permite ecologiei, dezvoltării durabile și conservării să devină arii prioritare de interes pentru tineri și tineri profesioniști.

Rewilding Europe și WWF România au pregătit un plan de reintroducere strategică de zece ani, care își propune să creeze o populație stabilă de zimbri liberi în ramura sudică a Carpaților. Obiectivul nostru pe termen lung (25 de ani) este atingerea unei meta-populații de 1.000 de zimbri în România. În prezent, zimbrul este o specie vulnerabilă, numărând un număr total de 5.000 de exemplare, dintre care 1.600 trăiesc în sălbăticie. Bison bonasus este clasificat ca fiind pe cale de dispariție pe lista roșie a IUCN.

O turmă fondatoare de 14 zimbri a fost adusă în Munții Țarcu în 2014, de la centre de reproducție și grădini zoologice din întreaga Europă. De atunci turma adaptată zonei se deplasează liber. Două noi grupuri de zimbri s-au mutat în Carpații de Sud-Vest și după ce au trecut printr-un proces de eliberare partială, aclimatizându-se la noua lor casă timp de mai multe luni și reînvățând să trăiască liber, au fost eliberați în sălbăticie.

 

Zimbrii provin din centrele de creștere, grădinile zoologice și parcurile naturale din Europa: Italia, Germania, Franța, Suedia, România.  Întregul proces de selecție este coordonat de EBCC – Centrul European de Conservare a Zimbrilor, care este principalul organism care are responsabilitatea de a îmbunătăți diversitatea genetică a zimbrului european.

Întoarcerea zimbrului în sălbăticie este europeană este cu adevărat un efort transeuropean în care societatea civilă, oamenii de știință, naturaliștii, autoritățile publice, comunitățile locale colaborează pentru o cauză comună.  Această specie s-a dovedit a atrage un interes imens media la nivel național și internațional, precum și pentru cercetători și turiști. Cu fiecare eveniment de eliberare a zimbrilor din Carpații de Sud-Vest, interesul pentru această specie cheie crește – presa globală ajunge într-un sat pitit din România și raportează despre această experiența fabuloasă, știri care ajung la peste 150 milioane de oameni.

Desopera Proiectul WildAI